Regionale omroepen onverminderd populair

ROOS, de overkoepelende organisatie van alle regionale omroepen heeft een onderzoek laten doen als tegenhanger voor landelijke cijfers waaruit zou blijken dat de regionale omroep te kampen zou hebben met dalende kijkcijfers en minder belangstelling.

Volgens Gerard Schuiteman van ROOS klopt dat beeld totaal niet, omdat wekelijks meer dan zes miljoen mensen naar de regionale omroepen kijken.

Het onderzoek, van marketingbureau Motivaction, werd voor de tweede keer dit jaar gehouden. Uit dit tweede onderzoek blijkt dat de Nederlandse kijker trouw naar de regionale omroep blijft kijken. Volgens directeur Gerard Schuiteman van de koepelorganisatie ROOS wordt met deze cijfers aangetoond dat het beeld, dat door verschillende partijen over het bereik van de regionale omroep wordt geschetst, onjuist is.

“Als de helft van alle Nederlanders wekelijks kijkt naar regionale televisie kun je niet zeggen dat het bereik ‘nul’ is of dat het programma-aanbod van de regionale omroepen niet aansluit bij de interesses van het publiek”, aldus Schuiteman.

Uit landelijk onderzoek bleek eerder dat het bereik van regionale omroepen dalende is. Dat onderzoek was gebaseerd op metingen van de Stichting Kijkonderzoek, dat met kijkkastjes werkt. Er staan maar weinig kijkkastjes in sommige regio’s zodat de metingen, die sterk wisselende kijkcijfers laten zien, niet betrouwbaar werden geacht.

smilde zendmast

Door het nieuwe onderzoek hebben de regionale omroepen iets in handen om zich te verweren tegen de NPO. Die wil dat de regionale omroepen fuseren met de landelijke publieke omroep om zo geld te besparen.

Naast televisie bereiken de regionale omroepen hun publiek ook via radio en internet. Een grote meerderheid van de ondervraagden ervaren de regionale omroepen als  informatief en actueel.

Regionale radio is marktleider in Nederland met een marktaandeel van 11,4% (september/oktober 2013). Verwacht wordt dat de websites van de regionale omroepen dit jaar bijna 600 miljoen keer bezocht zullen worden.

Het onderzoek is afgenomen onder 13.306 respondenten. De regionale omroepen weten door deze grote steekproef per regio zeer exact wat het bereik en de waardering is van hun omroep.

Bron: Motivation/RTV Oost

mvdbMedia Auteur

Deel met mvdbMedia:

Geef een reactie